LDS46
Kunstwerkplaats

Geschiedenis: FotoExpositie2017

Wij blijven bij het werk van Peter de Bock, Bob van Deutekom en Pieter Dijkstra betrokken.

Informeer bij ons naar de actualiteit.

--------------------------------------

FotoExpositie2017


Wij tonen werk van:
Peter de Bock, Bob van Deutekom, Jaap Strobos, Jos Philips, Koen Peeters en Pieter Dijkstra.

Ook dit jaar doen wij weer met veel enthousiasme mee aan de ‘FOTOROUTE DEN HELDER EN OMSTREKEN(zondag 27 augustus 2017 t/m zondag 1 oktober 2017). zie ook: www.fotoroutedenhelder.nl


BEZOEKLOCATIE: Kunstwerkplaats LDS46, Badhuisstraat 46, 1789AK  Huisduinen


OPENINGSTIJDEN: Alle zondagen van 27-08 t/m 01-10 (2017) van 14:00 tot 17:00 uur (en op afspraak)


Voor meer en actuele informatie en 'SPECIAL EVENTS' volg ons op: www.facebook.com/kunstwerkplaatsLDS46

Voor onze FotoExpositie2017 (opening zondagmiddag 27 augustus, finish medio december 2017) selecteerden wij twee uitzonderlijke fotografen: Peter de Bock en Bob van Deutekom. Ook presenteren wij FotoGroep030. Tijdens de FotoExpositie2017 is het ook mogelijk onze expositie van de Belgische kunstschilder Remi Smits (1921-2001) te bezoeken.PETER DE BOCK
Mens en fotograaf Peter de Bock (1961) gaat niet over één nacht ijs als het gaat om het leggen van relaties of het vastleggen van een beeld. Het zijn zowel zijn gevoel voor onderlinge verhoudingen als het verlangen om een gedegen prestatie neer te zetten die hem aanzetten tot het uitzonderlijke. Als zelfgevormd fotograaf weet hij zich geïnspireerd door velen, met wie hij vaak ook een persoonlijk contact ontwikkelt. Een voorbeeld daarvan is Koos Breukel. Het is echter de combinatie van zijn persoonlijk technisch inzicht en zijn doorzettingsvermogen die hem maakt tot de vakman die hij is. Steeds meer groeit De Bock toe naar die vorm van fotografie waarin hij zich het meest persoonlijk kan uitdrukken.

In de beelden die wij op deze expositie van De Bock tonen gaat het om meer dan alleen de architectuur. Vorm, verhouding en 'lijnenspel' vormen de belangrijkste ingrediënten van wat wij als een heel persoonlijke, bijna abstraherende, maar vooral ook ruimtegevende fotografiestijl willen benoemen. 

De intrinsieke kracht van al deze beelden is enorm. Geen van de beelden is zonder 'verhaal' en tegelijkertijd bieden ze allemaal de ruimte voor 'het verhaal van de geprojecteerde beleving' van de toeschouwer.


BOB VAN DEUTEKOM
De combinatie van creativiteit en technische belangstelling bepaalt in belangrijke mate het speelveld van autodidactische fotograaf Bob van Deutekom (1992). Van Deutekom werd opgeleid aan het Friesland College, waar hij als 'artiest muziek' in 2014 afstudeerde. Als hij met zijn huidige band 'Dystopia' optreedt, kan zijn muziek indrukwekkende en onheilspellende vormen aannemen. Met zijn verstilde fotografie lijkt Van Deutekom het evenwicht te willen herstellen dan wel te bewaren. Als bandlid een teamspeler, is hij in de fotografie een solist. Behoort de muziekstijl van zijn band tot een van de meest rauwe die wij kennen ('black metal'), zo zijn de fotografische beelden die Van Deutekom ons voorhoudt juist verstild, poëtisch en uiterst fijngevoelig. Maar 'geheel gescheiden werelden' lijken het echter niet.

Van Deutekom benoemt  in verband met zijn voorkeur voor zwart-wit fotografie 'het melancholische'  - en zelfs ook 'het sombere'. Ook lijkt hij in zijn fotografie te zoeken naar een steeds verder gaande abstractie en worden de door hem gepresenteerde beelden ontdaan van hun context. Dit laatste versterkt in bijzondere mate het diepgaande, poëtische karakter van zijn fotografie. Dat raakt soms het indrukwekkende en onheilspellende karakter van zijn muziekstijl. Het opmerkelijke van zijn fotografisch werk is dat deze verstilde beelden zowel een 'geruststellende' als 'verontrustende' kwaliteit bezitten. En dat maakt ze bijzonder.FotoGroep030
Zoals de naam doet vermoeden, komt FotoGroep030 uit Utrecht. De vier fotografen die zich in dit collectief samenbundelen zijn Jaap Strobos, Jos Philips, Koen Peeters en Pieter Dijkstra. De laatste is geboren en getogen in Den Helder en is zeker geen onbekende in Huisduinen: het werk van Pieter Dijkstra (waaronder ook fotografie) werd al meerdere malen geëxposeerd in Kunstwerkplaats LDS46.


FotoGroep030 bestaat ongeveer vijf jaar en vormt een hecht collectief. Regelmatig treffen de leden elkaar en ook trekken zij er samen op uit. Hoewel het contact intensief is, proberen zij elkaar onderling juist te stimuleren in de ontwikkeling en verdieping van een eigen thema met ook een eigen benadering.  In hun contact, waarvan vriendschap de basis is geworden, streven de leden van dit collectief naar het steeds verder verbeteren van de kwaliteit van het door hen gepresenteerde werk.


JAAP STROBOS (1947) zoekt in zijn werk een zekere mate van abstractie. 

Zichzelf bewust van de gekozen voorstelling en zijn benadering probeert Strobos de beschouwer uit te dagen met afbeeldingen die vragen oproepen.


JOS PHILIPS (1954) maakt zijn werk vanuit een fascinatie voor industriële vormen. 

Hij doet dit bij voorkeur met 'close-ups', die door het detail los lijken te komen van het oorspronkelijke onderwerp. De afbeeldingen van Philips laten zeker iets te raden over. 


KOEN PEETERS (1961) is een estheticus met het adagio 'het vangen van licht en dat vastleggen op de gevoelige plaat'. 


Met de balans die hij zoekt in zijn werk, tussen licht en donker en tussen onderwerp en achtergrond, hoopt Peeters de kijker te raken met de 'schoonheid' van de afbeelding.


PIETER DIJKSTRA (1968) legt in zijn fotografie de sfeer van het moment vast.


Onderwerp en omgeving -achtergrond- vervloeien vaak en zijn dan niet meer van elkaar los te zien. Hoewel Dijkstra in de gekozen situatie 'het moment' vastlegt, is zijn werk 'tijdloos'.


© 2013-2018 Alle Rechten Voorbehouden © LDS46