LDS46
Kunstwerkplaats

Geschiedenis: Remi Smits

Wij blijven bij het werk van Remi Smits betrokken.

 Informeer bij ons naar de actualiteit.

 -----------------------------------------------

 REMI SMITS (1921-2001), geboren in Sint-Jans-Molenbeek (Brussel), opgegroeid tussen de Eerste en de  Tweede Wereldoorlog, in een land dat verdeeld was (is) in taalgroepen en in een kunstenaarsklimaat met wedijver tussen de school van Sint-Martens-Latem en die van de schilderbeweging Nervia, wist uit te groeien tot één van de meest bescheiden, vredelievende en zachtaardige mensen die ik ooit ben tegengekomen.

Zowel zijn persoon als zijn kunstenaarschap ademden een levenswijze van zoeken naar harmonie en het geven van waarde aan dingen die ogenschijnlijk vanzelfsprekend zijn. Betekenisvol leven, een verschil maken, dat leek zijn motto: in het dagelijks leven, in zijn contacten met andere kunstenaars, als docent monumentale schilderkunst op de kunstacademie in Elsene (Brussel) en 'last-but-not-least': in de vele kunstwerken die hij maakte.

Als kunstenaar was Remi Smits veelzijdig en een technische 'alleskunner'. Naast het tekenen, schilderen en aanvankelijk ook beeldhouwen wist hij zich te onderscheiden met het ontwerpen van o.m. wandkleden, muurschilderingen, glas-in-loodramen en emailleerschilderingen (aluchromie en resichromie).

Zijn teken- en schilderstijl is heel karakteristiek en 'eigen'. Wij komen in zijn kunstwerken - in wisselende verhouding -  stilering, lyriek, expressie en symboliek tegen. In zijn hang naar het figuratieve laat Remi Smits zich op geen enkele wijze 'dwingen' door de exacte waarneming. Integendeel: deze exactheid wordt 'losgelaten' en lijkt volledig ondergeschikt te zijn aan zijn zeer persoonlijke 'lijnvoering' en beeldtaal.

 

Zijn kleurgebruik voegt in grote mate toe aan de sfeer en uitdrukkingskracht van zijn kunstwerken. Zijn oeuvre houdt zeker stand, zowel naast het werk van de kunstenaars uit zijn jeugd, zoals Gustave de Smet, Constant Permeke en zijn belangrijkste leermeester, Anto Carte, als naast het werk van zijn latere kunstvrienden en stadsgenoten René Magritte en Paul Delvaux.

Wouter van Deenen, Huisduinen 2017

 

 © 2013-2018 Alle Rechten Voorbehouden © LDS46